Kategorije
Zaboj
0

Piva zgornjega vrenja (t.i. ale piva) so zgodovinsko prva piva, ki jih je človek-že pred tisočletji-zvaril. Danes se od večinoma industrijskih, množičnih ležakov (lagerjev) ločijo po veliko večjem zadovoljstvu, ki ga nudijo zahtevnejšemu pivcu. Za ljubitelje ležakov smo pripravili izbiro kakovostnih nemških piv.

V Pivoljubu skrbimo za čim širši spekter kakovostnih stilov piva. Tako lahko poizkusimo najrazličnejša piva, ki se ne ločijo le po nalepki, temveč po barvi, aromi, okusu, pookusu in alkoholni stopnji. Potrošniki lahko na tak način sami najdemo stil piva, ki nam je bližje in ugotovimo, da pivo ni le nekak cenen napitek za poletno žejo ali nogometno tekmo, ampak vrhunski izdelek, ki ga lahko okušamo ob marsikateri odlični hrani.

Pri iskanju odličnosti smo se ustavili v treh državah, Angliji, Belgiji in Nemčiji.

   Angleška piva so bila zmeraj nekaj posebnega (saj so takšni tudi Angleži, kajne?). Z močno aromo in pookusom, bolj pitno (z manj ali brez dodatkov CO2 in dušika), z drugačnim postopkom varjenja in močnim priokusom angleškega šarma. Angleži so dobri pivci, pub je njihov vsakdanji prostor za druženje, zato so angleška piva izjemno pitna, s prepoznavno grenčico ali malo bolj sladko noto.


   Belgija in njihovi samostani spadajo med najbolj cenjene varilce piva sploh. Stoletja stari recepti, vrhunske sestavine ter natančnost in potrpežljivost pivovarjev so belgijska piva potisnila prav na sam svetovni vrh. Belgijsko pivo je običajno alkoholno močnejše, a to zelo dobro skriva s kompleksnostjo in polnostjo okusa.

  Bavarska je znana po svojih pivovarnah, ki datirajo daleč v preteklost. Bavarci varijo predvsem kakovostne svetle in temne ležake ter pšenična piva, njihova posebnost pa so tudi t.i. bock piva. Starodavni nemški zakon o čistosti piva Reinheitsgebot (1516) predpisuje, da se za pivo lahko uporabijo le voda, ječmen in hmelj. Šele leta 1993 je sprejeti Vorläufiges Biergesetz dovolil uporabo kvasa pri varjenju piv spodnje fermentacije in sladkorja pri pivih zgornje fermentacije. Nemški pivovarji se radi sklicujejo nanju, ko želijo poudariti prvinskost in naravnost svojih piv.

Stili piva

Pri razvrščanju piv v posamezne stile in ocenjevanje njihove kakovosti Pivoljub uporablja klasifikacijo spletne strani www.ratebeer.com. Na tej strani ljubitelji piva iz vseh koncev sveta argumentirano ocenjujejo piva na podlagi različnih kriterijev. Ker so to piva, ki so bila kupljena v trgovinah oziroma natočena v gostinskih lokalih, lahko ob zadostnem številu ocen in s pomočjo funkcij, ki zmanjšujejo vpliv "navijaštva" oz. blatenja, ratebeer poda zelo dobro oceno kakovosti posameznega piva.

Vsa piva v naši ponudbi so razvrščena po pivovarnah, od koder prihajajo, in po stilih, v katere spadajo.

Novi izdelki
Posebne ponudbe